Το καλοκαίρι του 1996 δημιουργήθηκε η Παραδοσιακή Κομπανία του Αναγνωστηρίου, με μικρασιατικό και ρεμπέτικο ρεπερτόριο, από ερασιτέχνες μουσικούς με την επιμέλεια και καθοδήγηση του αείμνηστου δασκάλου της Χαρίλαου Ρόδανου. Χάρη στο ζήλο και στο μεράκι του Χαρίλαου, συγκροτήθηκε και παιδικό μουσικό τμήμα.

Έκτοτε, η προσπάθεια αυτή συστηματοποιήθηκε με τη δημιουργία μουσικών τμημάτων όλων των ηλικιών, που διδάσκονται παραδοσιακή αλλά και κλασική μουσική από τους Κώστα Ζαφειρίου (σαντούρι, μπουζούκι), Παναγιώτη Πρ. Σουσαμλή (θεωρία, πνευστά, κρουστά), Ευστράτιο Γιαταγανέλλη (κιθάρα) και γίνονται οι σκυταλοδρόμοι της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης.

Τα Σαντούρια

Το τμήμα Σαντουριών  του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου με δάσκαλο το λαϊκό μουσικό Κώστα  Ζαφειρίου ή Καζίνο δημιουργήθηκε το 2003. Με αξιοθαύμαστη υπομονή μεθοδικότητα και αγάπη προς τους μαθητές του και με την  ολόπλευρη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου ξεκίνησε να διδάσκει σε  μικρά παιδιά  το σαντούρι, το δύσκολο αυτό όργανο, αλλά τόσο μελωδικό, που πραγματικά γοητεύει και εντυπωσιάζει. Το αποτέλεσμα ήταν  και είναι  εντυπωσιακό. Τα παιδιά που μαθητεύουν στην παράδοση και στο τμήμα μπορεί να μεγαλώνουν και να αλλάζουν αλλά έχουν κάνει γνωστά τα Σαντούρια της Αγιάσου «ανά τον κόσμο» με το ωραίο παίξιμό τους και με εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ποικίλες περιστάσεις: πολιτιστικές εκδηλώσεις δικές μας ή αδελφών σωματείων, φιλανθρωπικές, υποδοχές υψηλών προσώπων, σε Πανεπιστήμια, Μουσεία, φεστιβάλ,  κ.ά.

 Κάθε χρόνο συμμετέχουν σε 15 περίπου εκδηλώσεις. Το 2019 η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Μαρία Παπαδανιήλ βράβευσε τους μαθητές – μέλη του τμήματος των Σαντουριών για την προσφορά τους στη μουσική παράδοση και τον πολιτισμό και για το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα παιδιά  είχαν συμπληρώσει  100 εμφανίσεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις,

 Έχουν ηχογραφήσει δύο cds. Οι δύο πιο πρόσφατες συμμετοχές  σε μεγάλα Φεστιβάλ ήταν το 2022 στη Σύρο, στο Φεστιβάλ Μάρκος Βαμβακάρης και τον Απρίλιο του 2024 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στη Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής που οργάνωσε το Ίδρυμα της Δόμνας Σαμίου

 Τα  Σαντούρια  έχουν ένα πλουσιότατο ρεπερτόριο  με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια της Λέσβου και της Μακράς Ασίας: συρτά, χασάπικα, χαζαποσέρβικα, καρσιλαμάδες, ζεϊμπέκικα, καντάδες αλλά και επιλεγμένα  ρεμπέτικα και λαϊκά. 

(Σημείωση: Ιδιαίτερο κομμάτι της μουσικής δράσης του Αναγνωστηρίου υπήρξε το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ))

Visited 38 times, 3 visit(s) today

Τα σχόλια είναι κλειστά

Close Search Window
Κλείσιμο