Το 2024 είναι μία χρονιά επετειακή για το Αναγνωστήριο Αγιάσου, αφού συμπληρώνονται 130 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο εορτασμός αυτός ξεκίνησε με δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκτός Λέσβου. Πιο συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου βρέθηκαν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και συμμετείχαν στην 4η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε με τη διοργάνωση του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και την ευθύνη και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Σωκράτη Σινόπουλου.

Η συνάντηση αυτή εξελίχθηκε σε μια τεράστια γιορτή για την παραδοσιακή μας μουσική, αφού για πάνω από 2000 άνθρωποι κάθε ηλικίας γέμισαν ασφυκτικά την τεράστια αίθουσα του Μηχανουργείου και των έξω χώρων, χειροκρότησαν θερμότατα τα 20 συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, τραγούδησαν και χόρεψαν απολαμβάνοντας τους αθάνατους θησαυρούς, την ευγένεια και τον πλούτο της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε στις 7:30μμ και ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:00μμ με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου και τα ΟΡΗ – ΧΑΛΚΙΝΟΙ από τη Δυτική Μακεδονία, αλλά η μέθεξη συνεχίστηκε στον εξωτερικό χώρο, όπου στήθηκε ένα πραγματικό πανηγύρι για άλλες δύο ώρες.

Τα Σαντούρια της Αγιάσου μπροστά σε εκατοντάδες κόσμου, δεκάδων Αγιασωτών αλλά και πολλών Λεσβίων της Αθήνας παρουσίασαν υπέροχους σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας, Αφρική, Ξύλα, Πιγκί, Αδραμυτιανό ζειμπέκικο, Μαζωμένος, ξεσηκώνοντας την αίθουσα και καταχειροκροτούμενα.

Την Κυριακή, 7 Απριλίου 2024 ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς η αποστολή του Αναγνωστηρίου βρέθηκε στο Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία του νομού Κορινθίας. Εκεί παρουσία της κ. Αλεξάνδρας Ράπτη, Διευθύντριας Μουσείων ΠΙΟΠ, της κ. Βασιλικής Πολυζώη, Διευθύντριας του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων ΦοΊβου Ανωγιανάκη, του κ Ιωάννη Βικάτου, Διαχειριστή Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, πολλών στελεχών του ΠΙΟΠ που ήρθαν από την Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση καθώς και επισκεπτών του Μουσείου, τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου παρουσίασαν ένα μεγάλο πρόγραμμα με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια της Λέσβου και της Μικράς Ασίας, αποσπώντας πολλά συγχαρητήρια.

Την ομάδα των Σαντουριών στις δύο συναυλίες αποτέλεσαν οι: Νίτσα Αργύρα, Παναγιώτα Αργύρα, Άννα Κουδουνέλλη, Κατερίνα Κοντή, Σοφία Σκορδά, Στέλιος Σκορδάς με την καθοδήγηση του Στρατή Καζαντζή.

Την αποστολή συνόδευσαν ο Παναγιώτης Σκορδάς, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ και υπεύθυνος των Μουσικών Τμημάτων και ο Δημοσθένης Σκλεπάρης, μέλος του Δ.Σ.

Το Δ,Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει δημόσια τους παρακάτω:

τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Αιγαίου και προσωπικά τον κ. Μανόλη Κουτουλάκη, την εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΧΥΤΗΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ και προσωπικά τον κ. Παναγιώτ Σινιόρο και την ATTICA GROUP για την οικονομική ενίσχυση και τις χορηγίες τους,
Τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και προσωπικά τον Σωκράτη Σινόπουλο, την Κατερίνα Παπαδοπούλου και όλους τους συνεργάτες τους για τη δυνατότητα που έδωσαν στα παιδιά του Μουσικού μας τμήματος να πάρουν μέρος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Παραδοσιακής μας Μουσικής,
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς για την τιμητικότατη πρόσκληση, την οργάνωση της εκδήλωσης και την πολύ ζεστή φιλοξενία,
Τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών Αθήνας, τους δεκάδες Αγιασώτες αλλά και τους πολλούς φίλους του Αναγνωστηρίου, που ήρθαν στην Τεχνόπολη και στη Στυμφαλία και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τα παιδιά.

Η μεγάλη επιτυχία των δύο εκδηλώσεων, η αναγνώριση της προσφοράς του Πνευματικού μας Κέντρου στην παράδοση και στον πολιτισμό, η πολύ στενήσχέση και η αγαστή συνεργασία με τους Αγιασώτες σε όλη την Ελλάδα,μάς γεμίζει χαρά και αισιοδοξία ότι ο πολύχρονος και αδιάλειπτος αγώνας μας για αποκατάσταση της στέγης θεάτρου του Αναγνωστηρίου θα δικαιωθεί σύντομα, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη επένδυση στο μέλλον του Αναγνωστηρίου, της Αγιάσου και της Λέσβου ευρύτερα.

Visited 6 times, 1 visit(s) today

Τα σχόλια είναι κλειστά

Close Search Window
Κλείσιμο